Suodattimet ja puhdistus

Pelkästään kemiallisten aineiden käyttö ei riitä veden puhtaanapitoon. On myös tarpeen suodattaa vettä tehokkaasti suodatinjärjestelmän läpi, ja poistaa fyysisiä epäpuhtauksia, joita voi kertyä veteen etenkin ulkoaltaassa. Tähän käyttöympäristöön löytyy useita käytännöllisiä tuotteita, kuten pohjapölynimuri, teleskooppisauvoja ja erityisiä pinta- ja pohjaverkkoja. Näiden tarvikkeiden käyttö vähentää kemikaalien tarvetta vedessä ja se vähentää myös altaan pumppun kulumista.

Suodattimet

Lähtökohtaisesti allasveden tulisi kiertää suodattimen kautta 3 kertaa vuorokaudessa. Eli jos altaan tilavuus on esim 30.000 L ja pumpun teho 7m3/h, riittää kun pumppu kierrättää vettä noin 12-13h / vrk esimerkiksi 4h jaksoissa.

Seuraavat suodatusajat ovat suositeltavia:

  • Yksityiset sisäaltaat: Koko altaan vesimäärän tulisi suodattua vähintään 1 krt / vrk
  • Yksityiset ulkoaltaat: Koko altaan vesimäärän tulisi suodattua vähintään 2 krt / vrk
  • Taloyhtiöiden altaat: 24 h / vrk

Ulkoaltaissa suodatusaikaan vaikuttaa käytön lisäksi ilman lämpötila. Kun helleraja (25C) ylittyy, anna suodattimesi käydä normaalia pidempään ja huolehdi veden pH-arvosta ja kloorauksesta entistä huolellisemmin. Sisäaltaissa voi soveltaa samaa käytäntöä, jos altaan lämpötilaa nostetaan.

Yleisin suodatintyyppi on hiekkasuodatin, jossa kiertopumppu kierrättää allasvettä kvartsihiekalla täytetyn suodattimen läpi.  puhdistus hiekkasuodatinOsaan suodattimia on saatavilla suodatuspatruuna, joka on mahdollista pestä käsin sen likaannuttua.

Pieniin altaisiin on saatavilla ns lamellisuodattimia, jotka asennetaan esimerkiksi riippumaan altaan reunalta. Suodattimen käyttöikää voi jatkaa käsinpesulla.

Huomioitavaa on, että suodatin poistaa vedestä hiukkasia, mutta ei tapa bakteereja.

UV Valo tuhoaa vedessä olevia bakteereja sekä leväkasvustoa. Vähentää kloorin tarvetta veden puhtaanapidossa vapauttamalla veteen sitoutunutta klooria. UV valo on huoltovappaa, ja lamppu kestää todennäköisesti noin pari vuotta.

Puhdistus

Allasvettä puhdistetaan myös normaalisti haavilla, jolla voidaan poistaa isommat roskat sekä pinnalta että pohjalta. Pohjaa puhdistetaan käsivoimin altaan pintakaivoon yhdistettävällä teleskooppivarteen liitettävällä pohjaimurilla, tai sitten automaattisella robotti-imurillapuhdistus allasimuri robotti

Robotti-imuri toimii altaan pohjalla itsenäisesti vain virtajohtoon liitettynä. Imurissa on pestävä suodatin, jonka kautta imuri kierrättää vettä altaan pohjalta. Imurit kiipeävät myös altaan reunaa ylöspäin 20-30 cm.

 

Lisätietoa uima-altaan hoidosta.